• ¡Welcome to Square Theme!
  • This news are in header template.
  • Please ignore this message.
مهمان عزیز خوش‌آمدید. ورود عضــویت


امتیاز موضوع:
  • 8 رای - 2.88 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: آیا می دانید؟- تاریخی
حالت موضوعی
#1
Information 
س !!!!!!!! دوستان خسته نباشید !!!!!!!!!!

(قسمت اول)

ریشه ی بعضی واژه ها

آیا می دانید:

ریشه نام آنفلوانزا واژه أنـفُ الْــعَـنــزة است یعنی بینی بز است. پزشکان ایرانی مانند ابو علی سینا بودند که این نام را بر سر زبانها انداختند . زیرا دیده بودند که کسانی که دچار این بیماری می شوند عطسه هایی مانند بز می کنند و یا بینی آنان مانند بز می شود و یا چیزی مانند این .این واژه در دوره ی پیشرفت مسلمانان در پزشکی به زبانهای غربی وارد شد و دگرگونه شده به شکل آنفلوانزا در آمد.

آیا می دانید:

جواهر جمع جوهر است و جوهر عربی شده ی گوهر. گوهر یعنی سنگ پر بها و ارزشمند . عربها گوهر را تبدیل به جوهر و سپس جواهر کردند و به خودمان پس دادند . اما امروزه آنان دیگر از این واژه بهره نمی برند بلکه مُـجَـوهَرات را به جایش استفاده می کنند.

آیا می دانید:

الماس در عربی ریشه ای کاملا پارسی دارد. حال اگر "ال" آن را برداریم بسیار درست تر خواهد بود. زیرا این لغت به عربی رفته و "ال" گرفته و حال پارسی زبانان عزیز آن را "الماس" تلفظ می کنند. در شمال دینور (بالاتر از میانراهان استان کرمانشاه) گردنه ای به نام "مِله ماس" وجود دارد. که معنی آن به پارسی "گردنه ی الماس" است.

آیا می دانید:

ریشه ی واژه های پست(Post) در انگلیسی و التبرید در عربی، پارسی است. از آنجا که بنیانگذار پست در جهان ایرانیان زمان کورش و داریوش در دوره امپراتوری هخامنشی بودند، پست همان پوست باشد که نامه را روی آن می نوشتند و بَرید به در عربی به معنی پست هم همان بُریده یا دم بریده باشد. زیرا در آن دوره در چاپارخانه ها دم اسب را برای اینکه سریع تر بدود کوتاه می کردند. در فرهنگ های عربی ریشه بَرید را فارسی می دانند.

ادمه دارد ...
:::::::::::::::::::::::::   دیگه میرم ...   :::::::::::::::::::::::::

 
پاسخ
#2
(قسمت دوم)

آیا می دانید:
قند مُعَــرَّب یعنی عربی شده ی « کَند » است .ولی عربها چای را با قند نمی نوشند چای را با شکر شیرین می کنند . پس چرا معرب شده و چه نیازی بوده که ما در فارسی آن را قند بخوانیم نه کند ؟!
کند با کندو هم ریشه است .CANDY در انگلیسی که آب نبات است با همین واژه ارتباط ریشه ای دارد. واژه ی کاندیدا نیز از همین ریشه است . زیرا کَندیدا یا کاندیدا جامه شکری گونه ای می پوشیده است .
شکر در عربی سُکَّر و در انگلیسی SUGAR و در دیگر زبانها همه ریشه فارسی دارند زیرا شکر از ایران به جاهای دیگر رفت .
جالب است که واژه قنّاد بر وزن فعّال از نگاه دستور زبان نادرست است و یک اشتباه رایج است . زیرا قند فارسی است و بر وزن عربی فعال نمی رود . البته ما این کار را با کفاش هم کرده ایم . کفاش و قناد به عربی حَذّاء و حَلْوانی می شوند.

آیا می دانید:
بهار در اصل بَــه + آر است به معنی آورنده بهترین ها. واژه « به » در بهمن و بهرام نیز وجود دارد .

آیا می دانید:
تابستان یعنی زمان اوج تابیدن خورشید به طبیعت .( تاب + ستان )

آیا می دانید:
پاییز احتمالاً پای ریز یا چیزی مانند همین واژه باشد که برگ ها در پای درختان می ریزند .

آیا می دانید:
زمستان یعنی سردستان . زِم و زَم و سِم و شِم پیشوندهای به معنای سرد هستند. زم در واژه هایی چون زمستان( سرماستان ) و زمین( یخ بسته ) و زمهریر( جای سرد دوزخ) یافت می شود.سم در سمیرم شهر خنک استان اصفهان. شم در شمران یا شمیران که به معنی دامنه سرد است و در برابر تهران ( دامنه گرم ) قرار دارد.

آیا می دانید:
تلفن پیوند (تله + فون ) است .این واژه از زبان فرانسه به فارسی آمده اما ریشه یونانی دارد. تله در زبان یونانی در واژه هایی مانند تلگراف ، تلگرام ، تله کابین ، تله سی به معنی دور است و فون نیز در این زبان شنیدن است . ای کاش همان آغاز کار اختراع تلفن ما به فارسی آن را دور شنو می نامیدیم.

ادامه دارد ...
:::::::::::::::::::::::::   دیگه میرم ...   :::::::::::::::::::::::::

 
پاسخ
#3
(قسمت سوم)

آیا می دانید:
موبایل، یا مُبایل. تلفن همراه (نام رسمی)، تلفن بدون سیم. این واژه انگلیسی است و در این زبان بصورت «Mobile» نوشته می گردد.موبایل در واژه اتوموبیل نیز هست . جالب است که برایش نام پارسی تلفن همراه برگزیده شده ناآگاه از اینکه بخش نخست آن بیگانه است . یعنی تغییر نام از موبایل به تلفن همراه کاری بیهوده بوده است . چون دست کم موبایل تک واژه است و تلفن همراه دو واژه ای است و تلفن خود یک واژه بیگانه.

آیا می دانید:
enter همان اندر به پارسی و doctor همان دستور در پارسی است. در ایران باستان چون ایران و روم ابرقدرت بودند و صاحب تمدن درخشانی بودند واژه هایی از پارسی و لاتین به سایر زبانها رفت . یکی از این کلمات همین اینتر است . که اصل آن اندر است . اندر یا اندرون یا درون همان در است یعنی درون.واژه دکتر هم ریشه پارسی دارد . مفصل بحث را در دهخدا می توانید کامل و مستند ببینید .واژه دُستور در عربی که به معنی قانون اساسی است نیز از همین ریشه است.

آیا می دانید:
Baksheesh از پارسی "بخشش" از فعل "بخشیدن" که در انگلیسی به معنای انعام است.جالب است که در عربی نیز بَخْشیش یا بَقشیش معادل انعام است و با اینکه فرهنگستان عربی واژه إکْرامیّة را پیشنهاد است ولی عرب ها بیشتر همان بخشیش یا بقشیش پارسی را به کار می برند.

آیا می دانید:
Soap همان سابون که با ورود به عربی سین به صاد تبدیل شد و به صورت صابون دوباره به پارسی برگشت. امروزه سابون به صورتهای گوناگون وارد همه زبانهای جهان شده است.(سابون بسیار درست تر است)

آیا می دانید:
Pistachio از انگلیسی و فُستُق در عربی در واقع همان پسته پارسی است.

ادامه دارد ...
:::::::::::::::::::::::::   دیگه میرم ...   :::::::::::::::::::::::::

 
پاسخ
#4
(قسمت چهارم)

آیا می دانید:
CAR در انگلیسی و (گاری) در هندی و اردو و (عربیة) در سوریه و مصر به معنی خودرو هستند و هر سه کلمه ریشه پارسی دارند. در ایران باستان ارابه و گاری وجود داشت . واژه ی عَـرَبة یا عربیة به معنی چرخ که در عربی به کار می رود همان ارابه ی خودمان است . همین واژه در ترکیه به صورت( اَرابا) به کار می رود . البته در سوریه و لبنان (عربیة )به معنی (ماشین) نیز هست . در هند و پاکستان جالب است که به ماشین می گویند : گاری.واژه ی CAR در انگلیسی نیز همین گاری است.
(گاری ==> کاری ==> کار Car)

آیا می دانید:
عددهای 60 و 100 را همه به صورت شصت و صد یعنی با صاد می نویسیم. در حالی که صاد ویژه واژه های دارای ریشه عربی و یا معرَّب یعنی عربی شده است . پس درستِ 60 و 100 شست و سد است اما به خاطر اینکه با انگشت شست و سد رودخانه اشتباه نشود عمداً با صاد نوشته شده اند.

آیا می دانید:
که "سده" به معنی (صد سال) را با سین و نه با صاد می نویسیم چون با واژه دیگری اشتباه نمی شود.

آیا می دانید:
واژه هایی مانند صِدا عربی اند . همین « صدا » در اصل « صَــدی » است و به معنی «پژواک » است. فارسی «صدا » می شود « دَنگ » که هنوز کردهای کلهر استفاده می کنند. مثلاً در کردی جنوبی جمله ی « دَنگه هات.» یعنی « صدایی آمد.»

آیا می دانید:
شیمی واژه ای فرانسوی است حال آنکه فرانسوی ها آن را از واژه پارسی کیمیا گرفته اند!. جالب است که شیمی در فرانسه و chimistry در انگلیسی و الکیمیاء در عربی و کلاً نام این دانش در همه زبان های جهان از واژه پارسی کیمیا گرفته شده است . زکریای رازی در پی یافتن کیمیا بود که می تواند مس را به طلا تبدیل کند . اما نتوانست با وجود آزمایش های گوناگون و خسته کننده پیروز شود اما آزمایش های وی موجب رشد این دانش شد تا جایی
که این دانش به نام کیمیا نامیده شد و عرب ها در نامگذاری این دانش از ما بهترند .چون دست کم همان واژه ی پارسی را به کار می برند.

ادامه دارد ...
:::::::::::::::::::::::::   دیگه میرم ...   :::::::::::::::::::::::::

 
پاسخ
#5
(قسمت پنجم)

آیا می دانید:
ریشه واژه "سارافون" (نوعی جامه ی رسمی زنان روسی است که بلند و بدون آستین است) از واژه "سراپا" در پارسی که از طریق ترک ها وارد روسیه شده و به شکل "سارافون" در آمده است و دوباره به ایران بازگشته و ما اکنون آن را "سارافون" می دانیم.

آیا می دانید:
ریشه واژه عربی مسجد واژه مَزگِت در فارسی است. مسجد کلمه ای است که ریشه در زبان پارسی دارد. در اطراف کاشان هنوز به مسجد مَزگه می گویند.

آیا می دانید:
پردیس به معنی بهشت در پارسی که در فرانسه paradis، در انگلیسی paradise و در آلمانی Paradies و در عربی فردوس نوشته می‌شود همان معنی بهشت را داراست.

آیا می دانید:
کیوسک که از کوشک پارسی به معنی« ساختمان بلند » گرفته شده و در بیشتر زبان‌های اروپایی هست.

آیا می دانید:
کاروان سرا در پارسی که در روسی karvansarai، در فرانسوی caravanserail، در انگلیسی caravanserai و در آلمانی karawanserei نوشته می‌شود ریشه پارسی دارند.

آیا می دانید:
لشکر در پارسی که در فرانسوی و انگلیسی lascar نوشته می‌شود و در این زبان‌ها به معنی ملوان هندی نیز هست ریشه پارسی دارند.

آیا می دانید:
مشک در پارسی که در فرانسوی musc، در انگلیسی musk و در آلمانی Moschus و در عربی مِسک نوشته می‌شود ریشه پارسی دارند.

آیا می دانید:
واژه خدا یعنی (خود + آی ) یعنی کسی که خودش آمده است. یعنی کسی که خودش آمده و آفریدگار ندارد و در اثر مخفف شدن (خود آی ) به خدا تبدیل شده است.

پایان
:::::::::::::::::::::::::   دیگه میرم ...   :::::::::::::::::::::::::

 
پاسخ
  


موضوعات مشابه ...
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  می‌دانید همین الان چند ماهواره بالای سر شما قرار دارد؟ Amin_Mansouri 0 1,900 07-23-2012، 12:09 PM
آخرین ارسال: Amin_Mansouri

پرش به انجمن:


Browsing: 1 مهمان